Osteopathie voor baby’s en kinderen

De geboorte van je kind is zonder twijfel een van de meest intense en vreugdevolle gebeurtenissen in iemands leven. Ook voor de baby vraagt dit een grote aanpassing. De baby is tijdens de geboorte onderhevig aan heel wat compressie- en decompressiekrachten. Gelukkig kan de baby wel wat hebben, zo zijn de verschillende botjes in de schedel en aangezicht nog relatief plooibaar en kunnen ze op sommige plaatsen over elkaar schuiven. Overal het algemeen levert dit dus geen problemen op

Maar soms verloopt de bevalling minder vlot en duurt de arbeid heel erg lang of zijn er medische ingrepen nodig zoals een zuignap- of tangverlossing,… Zo ondergaat de baby extra compressiekrachten. Indien deze moeilijk verwerkt kunnen worden kan dat leiden tot onopgeloste spanningen, wat op hun beurt de oorzaak kunnen zijn van heel wat fysische problemen, zowel tijdens de kindertijd als later als volwassene.

Aantal klachten die kunnen voorkomen bij borelingen en baby’s:

dreamstimeextrasmall_6636439Zuig- en slikproblemen bij borst- of flesvoeding

De positie in de baarmoeder of de trek- en compressiekrachten tijdens de bevalling, kunnen leiden tot  bewegingsverliezen of “blokkades” ter hoogte van de schedelbasis en het nekje. Net daar treden er belangrijke zenuwen uit die belangrijk zijn voor het zuig- en slikmechanisme.

Slecht zuigen kan leiden tot o.a. extra lucht happen, wat op zijn beurt krampen geeft. Door het verkeerd zuigen kunnen in geval van borstvoeding ook tepelkloven of borstontstekingen ontstaan.

 

 

dreamstimeextrasmall_16933137Voorkeurshoudingen

Bepaalde kindjes kijken meestal naar één kant, overstrekken zich, draaien zich op als een spiraaltje als ze opgepakt worden, houden meestal één beentje geplooid,… Ze vertonen een voorkeurshouding. Het verloop van de zwangerschap en bevalling spelen hierbij een grote rol (bv. bij vroegtijdige indaling in het bekken, langdurige persweeën geven extra compressiekrachten of een te snelle bevalling, dan heeft het schedeltje onvoldoende tijd om zich aan te passen aan het smalle geboortekanaal, mee drukken op de buik bij het persen,…).

Indien de vervormingen zich niet volledig herstellen na de geboorte, kunnen er zich fixaties in het lichaam en hoofdje gaan nestelen. Als gevolg hiervan kan er een afplatting van het schedeltje ontstaan of kunnen er fysieke ongemakken optreden.

 

dreamstimeextrasmall_28495614

Onrustige baby – huilbaby

Sommige kindjes beginnen onmiddellijk te huilen als je ze plat op hun rugje legt, of net als ze in de Maxi-Cosi gestopt worden, maar soms ook gewoon zonder aanwijsbare reden,…

De baby kan door de geboorte blijvende compressie- of torsieletsels opgelopen hebben op verschillende niveaus (schedelbotten, nek, wervelkolom, bekken) en dat zorgt voor pijn. De pijnsignalen worden opgenomen door de hersenen. De hersenen kunnen in een soort alarmfase gaan en dit kan leiden tot een totale overprikkeling van het lichaam met ook andere klachten tot gevolg (bv. overprikkeling van het spijsverteringsstelsel, overdreven schrikreacties, …). Kortom een totaal unhappy baby.

 

Andere bij baby’s of kinderen:

 • reflux
 • krampen
 • constipatie
 • slaapproblemen
 • neus-keel-oor problematiek
 • recidiverende luchtweginfecties
 • scoliose
 • buikpijn
 • hoofdpijn
 • bedplassen

Hoe verloopt een behandeling bij een baby/kind?

De behandeling van een baby of kind vergt een heel andere aanpak dan bij volwassenen, al blijven dezelfde basisprincipes waar de osteopathie op steunt ,wel gelden.

Er vindt eerst een uitgebreid vraaggesprek plaats met de ouders of het kind. Daarnaast wordt een nauwe observatie gedaan. Via zachte handvattingen wordt het de schedel, de wervelkolom, de ledematen, het buikje en bekken aan een bewegingsonderzoek onderworpen. Indien bepaalde blokkades worden opgemerkt, worden deze via heel zachte mobilisatietechnieken vrijgemaakt. Over het algemeen worden deze technieken als aangenaam ervaren door de baby of het kind.

De gouden regel in de geneeskunde is dat een kind geen mini volwassene is. Ook in de osteopathie is dit niet anders. Het kind is in volle ontwikkeling op alle vlak. De osteopaat gaat uit van het kind zelf en niet omgekeerd. Het kind moet zich willen laten behandelen. Het is dan ook aan de osteopaat om creatief uit de hoek te komen en de optimale houding te vinden waarin het kind zich veilig voelt.

Om de nadelige krachtinwerkingen op de baby zo snel en optimaal mogelijk te beperken, is het ingrijpen kort na de geboorte de beste manier.

Ook hier streven we naar een nauwe samenwerking met de huis- en kinderartsen. Osteopathie blijft een aanvullende geneeswijze en neemt de plaats van de artsen niet in.

Wat neem je best mee:

 • het geliefkoosde knuffeltje van je kind
 • een fopspeen
 • wat voeding
 • verse luiers